Το Χωριό

Ο Κοσμάς Κυνουρίας είναι ένα ιστορικό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1150 μ. 

Το χωριό βρίσκεται πάνω στο πέρασμα του Πάρνωνα, από την Α. Κυνουρία προς τον Λακωνικό κάμπο. Αυτή η διαδρομή περνάει μέσα από το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Δαφνώνα και αποτελεί κομμάτι των διάσημων περιηγητικών "γύρων της Πελοποννήσου". Απέχει από την Αθήνα 236 χλμ.

 

 

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, με πολλά κρύα νερά και πυκνά δάση, αλλά και με ανοικτό ορίζοντα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Στη φωτογραφία φαίνονται η Ύδρα και οι Σπέτσες, ενώ σε ιδιαίτερα καθαρές μέρες διακρίνεται μέχρι και η Μήλος

  

 

Τα σπίτια του χωριού είναι κατασκευασμένα με ντόπια πέτρα από Λαγκαδιανούς, Μακεδόνες και Κοσμίτες μαστόρους. 

Το 1944 κάηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τα 498 από τα 505 σπίτια του Κοσμά. Μετά τον πόλεμο, το χωριό ανοικοδομούταν σταδιακά, και σήμερα έχει ακόμη περισσότερα, καλά διατηρημένα σπίτια. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της ανοικοδόμησης, οι Κοσμίτες διαφύλαξαν την αρχιτεκτονική του χωριού τους, η οποία σήμερα προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.


 

 

Οι κάτοικοί του χωριού είναι φιλήσυχοι, εργατικοί, φιλόξενοι και δεμένοι με τη ζωή του βουνού. Ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και με εμπορικές επιχειρήσεις (καταστήματα, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, ξενώνες κλπ.).

Το χωριό παράγει κηπευτικά, φρούτα, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι, καρύδια και τα ονομαστά Κοσμίτικα κάστανα. Δεν μπορεί βεβαίως να παραλείψει κανείς τα χόρτα που συλλέγονται καθημερινά από τα Κοσμίτικα βουνά, απαραίτητο συστατικό για τις περίφημες κοσμίτικες πιταρούδες.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι ξεχειμωνιάζουν στον Λακωνικό κάμπο, όπου ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία, αλλά και με πολλές άλλες γεωργικές δραστηριότητες. Έτσι, στον Κοσμά μπορεί κανείς να βρει επιπλέον ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο